Table of Contents

Table of Contents Help

The tabs on the right are shortcuts to where you have been:

 • Previous Screen
 • Previous Articles
 • Previous Categories
 • Start Page
 • Hide Entire Menu

Swiping to the left will take you to the previous screen.

The folder icon indicates that more content is available. Click on the icon or the associated text, or swipe to the right to see the additional content.

Offisiell EFT-opplæring

DEL III – Avansert: Flere bankeverktøy & finpuss

Vanlige EFT-utfordringer

Snubletråder du kan møte og prosedyrer for å komme over de.

Hvis du ikke er utdannet innen psykologi eller psykiatri, har vi gitt disse tipsene med antagelsen om at du arbeider med høyt fungerende klienter. Dette er fordi du er sannsynlig før eller senere vil snuble borti de i løpet av din EFT-praksis.

Hvis du er utdannet innen psykologi eller psykiatri og møter pasienter med mer alvorlige psykiske lidelser, vil disse tipsene kunne hjelpe deg i riktig retning, men vil kanskje ikke fullstendig nok for best resultater i alle tilfeller. I så fall anbefaler vi profesjonell opplæring.

 Klienten uten følelser
Klienten kan ikke finne en bestemt hendelse
Klienten kan ikke velge ut en hendelse fra mange lignende situasjoner
Klienten presenterer vage problemer
Klienten rapporterer at "følelsen ble verre"
Sammenbrudd eller Affekt
Det er vanskelig å avbryte mine klienter når de forteller sin historie
Min klient hopper rundt til andre problemer og hendelser
Hva om jeg ikke kan få intensiteten helt ned til null?

For flere tips, besøk:
EFT-teknikken Fortell historien - Bankemetodens arbeidshest

 The non-feeling client image
Klienten uten følelser

Klienten uten følelser:

Her er noen nyttige tips for klienter som har beskyttet seg så mye fra sin traumatiske fortid at de ikke har "noen følelser" om ting som har skjedd før. De husker ofte hendelsene, noen ganger i stor detalj. Men de bare sitter der under behandlingsøkten uten noen intensitet overhodet og snakker løst om hendelsene. De går på automatikk. Ingen følelser.

I slike tilfeller synes det ikke å være noe startpunkt for å måle framgang i behandlingen med EFT. Hvis de begynner med uttrykksløse øyne med null intensitet og slutter med uttrykksløse øyne og null intensitet, hvordan vet du om du har gjort noen fremgang? Forsøker du å vurdere deres "uttrykksløse øyne?"

Kanskje. Men det finnes andre måter.

EFT krever ikke at klienten skal ha en målbar intensitet i begynnelsen. EFT kan fortsatt gjøre jobben selv under slike omstendigheter. Husk at den underliggende ideen er at klienten skal være "innstilt på" på problemet mens en adresserer en ubalanse eller forstyrrelse i energisystemet. "Innstilt på" krever ikke emosjonell intensitet. Det krever bare bevissthet. Så prøv dette ....

Spør klienten: "Hvilket minne ville du vært foruten?"

Selv om klientene kanskje ikke føler noe i forbindelse med sine minner, de vil nesten alltid være i stand til å plukke ut et som er ubehagelig. Plukk ut dette bestemte minnet og kjør over det med EFT. Grav fram alle aspekter du kan finne og bruk deretter din kreativitet til å finne flere. Kjør mange runder. Kast inn 9-punkts-prosedyren og de alternative bankepunktene. Å gjøre dette grundig vil ta deg til sammen 15 - 20 minutter

Klientene vil kunne gi deg hint om at det gjøres framskritt i løpet av denne prosessen. Det viktigste hintet er deres tilbøyelighet til å skifte tema og gå over til et annet minne. Dette er et tegn på at du har hjulpet til med å løse det opprinnelige minnet, og nå er det et skifte til et annet.

Det virkelige beviset vil være når de kommer til neste time og du igjen spør hvilket minne de helst ville vært foruten. Jeg vedder en uke i Paris på at de vil få opp et annet minne. Dette beviser faktisk at du har svekket eller desimert den første. Bruk deretter EFT grundig på det nye minnet og still det samme spørsmålet neste gang klienten kommer tilbake. Bruk EFT på nye minner etter hvert som de kommer opp, og sjansene er meget store for at du vil fjerne alle årsakene til deres behov for å beskytte seg selv, en etter en. Etter hvert vil du lindre deres følelsesmessige byrder slik at de vil begynne å kjenne følelser og få en mer normal atferd.

Denne tilnærmingen er relativt blind fordi vi behandler hendelsene etter hvert som de presenterer seg selv. Hvis du bruker tilnærmingen EFT Personal Freds prosedyre og planlegger å fjerne så mange hendelser som du kan finne, er dette et nyttig verktøy. Etter hvert som du banker deg gjennom hendelsene, vil klientens minne gradvis frigjøres slik at det blir enklere å måle fremgang.

Hvis du arbeider mer presist og har en bestemt hendelse som i stor grad bidro til den aktuelle saken men ikke får registrert noe intensitet, da foreslår vi å finne andre måter å måle intensiteten på.

Du kan be kunden om å beskrive sin visuelle opplevelse av hendelsen slik de ser den for sitt indre. Er det i farger eller svart-hvitt? Er bildet på nært hold eller langt unna? Er klienten i bildet eller ser hun det fra utsiden? Er bildet skarpt eller utydelig? Er fargene skarpe eller mer dempet? Det første alternativet i hvert av disse spørsmålene er en indikasjon på høyere intensitet, og det andre en indikasjon på lavere intensitet. Etter hvert som du banker gjennom detaljene i hendelsen, ta en titt innom for å se om det visuelle er i endring. Husk at hvis de har blokkert sine følelser for å beskytte seg, kan de få mer intense følelser når du begynner å banke for deretter å bli mindre senere i prosessen. Det samme konseptet kan gjelde lyder eller andre typer erfaring hvis det virker mer relevant.

Ved hver del av hendelsen som kan være vond, kan du i stedet for å be om en vurdering fra 0-10 bruke et kontinuum som spenner fra "Jeg skulle ønske det ikke skjedde" til "hva så". Jo nærmere de kommer til "hva så" de mer intensitet har de gitt slipp på.

Du kan også tilpasse prosessen ved å spørre klientene hvordan de vet at denne hendelsen har en negativ effekt på dem. Kanskje de føler det i kroppen et sted, eller kanskje det er noen andre, helt spesielle indikasjoner for denne klienten som du kan måle.

Generelt, jo mer du banker, jo mer vil klienten oppleve samsvar mellom minnet og følelsene til l minnet. Legg en plan for å løse fem hendelser og se om det blir noe enklere.

Tilbake til toppen

Klienten kan ikke finne en bestemt hendelse:

Noen ganger kan klienter ha sorte flekker i hukommelsen ELLER disse minnene er så traumatiske at deres systemer undertrykker dem for å gi følelsesmessig beskyttelse. I begge tilfeller vil dine muligheter til å finne bestemte hendelser være hemmet.

Løsningen her er å la slike klienter "dikte opp" en bestemt hendelse. Be dem om å lage en fiktiv hendelse og fylle den med alt fantasien kan tillate av krenkende mennesker og traumatiske hendelser. Deretter kan du bruke EFT på disse hendelsene som om de var ekte, helt til intensiteten er brakt ned til null eller til akseptable nivåer.

Dette kan virke tåpelig i begynnelsen. Tross alt, hva godt kan komme ut av å bruke EFT på en hendelse som aldri har skjedd? Men når du tenker over det, er kanskje ikke disse oppdiktede historiene så fiktive som de i utgangspunktet syntes å være. Grunnen til det er at folk og omstendigheter i disse "minnene" gjenspeiler frykt, angst, bitterhet, traumer, etc. som er lagret, bevisst eller ubevisst, hos klienten. Faktisk kan det bli enda mer nyttig enn en reell bestemt hendelse fordi det også kan inneholde ubevisste elementer.

Jeg har hatt stor suksess med dette verktøyet, og oppfordrer deg til å ta det i bruk der det er hensiktsmessig.

Tilbake til toppen

Klienten kan ikke velge ut en hendelse fra mange lignende situasjoner.

Vårt største håp er at prosessen med klientene tar deg inn til hendelser fra barndommen med mor og far og jevnaldrende på skolen. Når du kommer dit, kan du for eksempel oppdage at pappa sa det samme i mange forskjellige situasjoner, og at klienten ikke klarer å velge ut bare en. I så fall har du fått en større utfordring i hendene, men den er ikke uløselig.

Be klienten om å dikte opp en hendelse som kunne vare i 1-3 minutter og som inneholder det pappa hele tiden pleide å si. La han bestemme et bestemt sted i huset, en tid på dagen, og en situasjon der pappa kunne ha sagt det. Deretter behandler dere denne oppdiktede historien som om den var en spesifikk, bestemt hendelse. Arbeid dere gjennom den det bit for bit, og stans ved enhver intensitet etter hvert som de dukker opp og bank.

Her er utfordringen: Denne "representative" hendelsen vil pr definisjon dra med seg elementer fra alle lignende hendelser som du vet er der. Intensiteten kan være vanskelig å få ned fordi hvert aspekt og hver følelse trolig representerer tjue hendelser i stedet for bare en. Med dette i tankene er det ikke sikkert at du klarer å komme gjennom denne hendelsen og bringe all intensitet ned til null i én behandling. Det kan ta flere behandlinger for å løse det, men du vil ha løst virkningen av tjue hendelser av den tiden du har brukt på å gjøre ferdig den ene.

TIPS: Du jobber allerede med et globalt mål i dette scenariet. Vær forsiktig så du ikke bruker et språk som sender klientens fokus ut på et enda mer globalt territorium.

 

Tilbake til toppen

Klienten presenterer vage problemer:

Basert på eksemplene gitt i artikkelen om spesifikke hendelser, kan det være ganske enkelt å ta et globalt problem og dele det opp i bestemte hendelser. Men ikke alle problemer er så enkle, slik som:

 • Jeg er arbeidsnarkoman.
 • Jeg kan ikke gå ned i vekt.
 • Jeg tiltrekker meg alltid feil partner.
 • Jeg handler for mye.
 • Jeg har søvnproblemer.

Disse problemene er selvfølgelig altfor globale og må bli brutt ned i de underliggende detaljene. Metoden for å gjøre dette er kjent nå, og innebærer å stille spørsmål som gjør det mulig å grave dypere. Du må kanskje benytte flere lag med spørsmål, og det er ikke mulig å gi en utfyllende liste for de endeløse mulighetene som finnes. Men her er noen spørsmål for å komme i gang:

 • Hva føler du når du ikke jobber?
 • Hva føler du når du ikke kan spise? (Eller ikke kan handle)
 • Hvis det hadde en konsekvens å gå ned i vekt -hva ville det være?
 • Hvordan vet du at du har fått feil partner?
 • Hva er likhetene mellom alle de "gale partnerne"?
 • Når du ikke får sove - er det en spesiell tanke, følelse eller fysisk smerte som er i veien?

Vi vil fortsette med å undervise flere ferdigheter for å forstå og navigere gjennom klientenes problemer i senere kapitler.

 

Tilbake til toppen

Klienten rapporter at "følelsen ble verre":

Etter min erfaring er dette et tegn på at enten (1) et nytt aspekt kommer til overflaten eller (2) et grunnleggende problem har dukket opp.

EFT Tapping Feeling Worse image
Klienten rapporter at "følelsen ble verre."

Betydningen av aspekter burde være klart nå. Nesten hvilket som helst nytt symptom våre klienter opplever, inklusiv å føle seg verre (følelsesmessig eller fysisk), er tegn på at en eller flere av disse skjulte desperadoene ligger og lurer bak kulissene. Du kan håndtere det sånn som du ville gjort med andre aspekt.

Når det gjelder muligheten for at et grunnleggende problem har dukket opp, får det meg til å tenke på en klient som kom til meg for noen år siden, opprørt over en krangel han nettopp hadde hatt med sin kjæreste. Det var ingen stor krangel, og sinnet var ikke verre enn at det burde kunne løses med en eller to runder med EFT. Men klientens sinne ville ikke rikke seg, og han rapporterte at "følelsen ble verre". Hvorfor? Fordi vi til slutt oppdaget at han assosierte med noen ganger da hans mor fornedret ham ved å skrike til han. Det virkelige problemet var hans mor, ikke kjæresten. Krangelen med kjæresten bare utløste det virkelige problemet, og han «følte seg verre" før vi løste problemet med moren (en mer omfattende jobb som forresten krevde flere behandlinger, da det var mange hendelser som var involvert).

Hvis du kommer opp i saker som dette, må du passe på at klientene forstår begrepet aspekter og relaterte saker, samt muligheten for at det kan bli verre før det blir bedre. Lær klientene dine hvordan de kan bruke EFT for å komme seg gjennom disse øyeblikkene på egen hånd, ha en passende henvisning klar, og foreslår vurdering fra en lege hvis dine klienter er bekymret for sin helse på noen måte.

 

Tilbake til toppen

Meltdown eller Abreaksjon:

I likhet med at klienten kan føle seg verre før de føler seg bedre, har noen klienter betydelige traumer i sin fortid som kan utløses av "å skrelle bort lag" slik vi gjør i EFT. I mange tilfeller når de står overfor et slikt traumatisk minne, kan klienten gjerne si at de nettopp kom på noe fryktelig, men i andre tilfeller kan de gjøre alt fra å bryte ut i tårer til å få en anfall-lignende reaksjon. Tårer er ganske vanlig i terapitimer. Anfall-lignende episoder eller situasjoner der klienten "flipper ut" kalles meltdown (sammenbrudd) eller abreaksjon.

EFT Tapping Meltdown image
Meltdown eller Abreaksjon

Generelt kan du roe ned slike reaksjoner ved gjentatte ganger å banke på alle punktene, oppover og nedover kroppen til klienten begynner å slappe av. Mens du gjør dette kan du bruke en påminnelsesfrase som "denne saken" eller "denne følelsen" eller bare "bli hos meg" for å få han eller henne ut av minnet og tilbake til her og nå. Når intensiteten er på dette nivået, er distansering det beste, så bruk et enkelt språk som tar de bort fra hendelsen i stedet tilbake til den. Hvis du ikke er opplært til å håndtere denne typen følelsesmessige reaksjoner, bør du henvise klienten til autorisert helsepersonell. Hvis du ikke klarer å bringe klienten ut av reaksjonen på egenhånd, må du kanskje ringe en ambulanse eller søke annen nødhjelp.

Forekomsten av ekte abreakjoner med EFT er sjeldne, og de blir enda sjeldnere hvis du bruker de verktøyene vi har for å minimere følelsesmessig smerte. Men når vi sier "ikke gå der du ikke hører hjemme," så er dette grunnen. For å være på den sikre siden kan du stille noen enkle spørsmål til klientene dine i forkant for å identifisere de største risikofaktorene.

 • Har de blitt diagnostisert med en psykisk lidelse?
 • Går de på medisiner for eventuelle psykiske helseproblemer?
 • Har de noen gang hatt behandling ved en psykiatrisk institusjon?
 • Har de noen minner fra betydelige traumer som seksuelle overgrep, fysisk mishandling eller krigshandlinger?
 • Er det noen deler fra deres barndom eller voksen alder som de har undertrykt eller glemt?

Tilbake til toppen

Det er vanskelig å avbryte mine klienter når de forteller sin historie:

Noen tanker ...

Hvis klienten vet hva som kan forventes på forhånd, er det mindre sannsynlig å gjøre motstand mot de delene av EFT som er ukjente for de.

EFT vil bli bedre hvis du gjør det. Å stanse historien på grunn av sterke følelser kan være en helbredende mulighet.

Måten du legger opp en behandling på vil gjøre hele forskjellen her. Det første som må erkjennes er at EFT er forskjellig fra enhver form for terapi som folk har møtt før. Samtaleterapi er mye mer frittflytende, og fysisk terapi utføres uten mye samtale om problemer. Med EFT er kommunikasjon nøkkelen. Jo bedre vi kan kommunisere om prosessen i begynnelsen, jo bedre kan klienten følge med.

Det første målet er å forstå hvilke forventninger klienten har til behandlingen. Forventer de å stå for all snakkingen? Forventer de å snakke om globale spørsmål i stedet for isolerte øyeblikk i tid? Forventer de å gjenoppleve sine tragiske minner på kontoret? Alt det ovennevnte er sannsynlig, så en god strategi er å spørre hvor mye de allerede vet om EFT. De vil som regel forsøke å forklare det med egne ord, og da kan de innse at deres kunnskaper om EFT er mangelfulle og at de trenger hjelp til å forklare hva det er. På dette punktet har du en flott anledning til å berolige dem og gi ny informasjon. For eksempel kan du si: "Det er fint hvis du ikke forstår det helt. EFT er trolig forskjellig fra alt du har opplevd før, så la meg fortelle deg hva du kan forvente i våre økter. "

Følg opp dette med en detaljert beskrivelse av instruksjonene til Fortell historien. Fortell hvorfor vi stopper ved intensitet - det er en gyllen anledning som vi ikke ønsker å gå glipp av, til å rydde opp i en forstyrrelse, og det vil gjøre resten av historien mindre smertefull. La dem vite på forhånd at du vil sjekke etter hvis du ser tegn på intensitet som de kan ha gått glipp av. Det er ikke nødvendig å bruke ordet "avbryte" hvis du ikke vil. La dem også få vite på forhånd at andre minner eller problemer kan dukke opp i løpet av prosessen. Hvis det skjer vil vi skrive dem ned for å ta de igjen senere, og komme tilbake til hendelsen vi startet.

 

Tilbake til toppen

Min klient hopper rundt til andre problemer og hendelser.

Det er to vanlige årsaker til dette.

1. Hendelsen er for nær i tid: Når du bruker teknikken Fortell historien eller varianter av denne for å ta en mer aktuell hendelse, som et forhold eller nåværende arbeidssituasjon, kan de emosjonelle reaksjonene klienten har til disse hendelsene, hvile på årtier med lignende opplevelser. Den nåværende situasjonen er mest sannsynlig en del av et mønster som startet for en lenge siden. I stedet for å arbeide på toppen av haugen og sprette rundt i midten, bør du grave dypere og finne ut hvor det startet. Spør klienten hva denne aktuelle følelsen (eller personen) minner dem om? Når har de følt det før? Let etter svar fra barndommen.

2. En samling av hendelser: Den andre muligheten er at hendelsene i klientens historie er så nært beslektet at de er vanskelig å skille. Vanlige eksempler er en samling av mamma- eller pappa-problemer eller en samling av sosiale utfordringer fra skolen. Først må du berolige klienten og forklare at du skal komme til alle disse hendelsene etter hvert, og inntil en god del av de har blitt løst, kan det være vanskelig å holde dem fra hverandre, men det vil bli enklere etter en stund - og mer EFT.

Hvis klienten er emosjonelt sårbar på grunn av en langsiktig traumatisk historie, for eksempel som barn av alkoholiserte foreldre eller på andre måter har vært utsatt for omsorgssvikt, er utfordringen mye større, og det vil kreve profesjonell opplæring for å nærme seg slike tilfeller trygt og riktig.

Litt om avgrensning: Generelt begynner avgrensning av kundens fokus til en spesifikk hendelse med din prosess med å velge og kvalifisere hendelsen. Se gjennom kriteriene i artikkelen om spesifikke hendelser og gå gjennom disse kriteriene med klienten i forkant av hver hendelse som dere vil adressere. Når dere begge er klar over grensene for hendelsen, vil det være enklere å legge merke til når klienten har skiftet over til noe annet. 

 

Tilbake til toppen

Hva om jeg kan ikke få intensiteten til null?

 

Igjen er det flere situasjoner som kan føre til denne utfordringen, men alt tyder på at du angriper problemet for globalt på en eller annen måte.

Hvis du banker på et uttrykt problem (Bordplate) i stedet for en bestemt hendelse (Bordbein), kan intensiteten være vanskelig å få ned fordi det er så mange hendelser og forhold på bordet på samme tid. Du kan ganske enkelt ikke bare løse et helt langvarig problem med noen få runder med EFT. Du kan være i stand til å ta brodden av for en stund, eller få det midlertidig til null, men å få målbare, varige resultater på en langsiktig sak betyr å finne de relaterte hendelsene og banke spesifikt gjennom disse.

Når du har avgrenset din sak til en 1-3 minutters hendelse, pass på at du går gjennom det ett bilde om gangen og bruker grunnoppskriften på hvert enkelt aspekt individuelt. Hvis du prøver å løse en hel hendelse med noen runder med banking, vil problemet være det samme. Du har for mange aspekter på bordet samtidig. Når du går gjennom hendelsen ifølge instruksjonen og tar ett bilde om gangen og banker på mindre deler av hendelsen til de kommer ned til null, vil også hendelsen som helhet tendere mot null.

Hvis du banker på en ramme inne i en spesifikk hendelse og intensiteten vil ikke komme ned, da bør du vurdere muligheten for at dette aspektet av hendelsen er koblet til et større problem eller en større samling av hendelser, som alle ble utløst da du begynte å banke. Igjen har du endt opp med en rekke aspekter på bordet, slik at intensiteten kan være vanskelig å få ned. Å justere språket slik at det refererer til det unike øyeblikket snarere enn større problem vil hjelpe. Vurder disse eksemplene:

 • "Stemmen hans endret seg, og det skremte meg" vs "Jeg blir redd når folk kjefter på meg"
 • "Jeg overså en skitten flekk på gulvet" vs "Jeg har ikke gjort det riktig"
 • "Jeg var redd for å si noe til henne" vs "Jeg er redd for å uttrykke meg"

De sistnevnte, mer globale versjonene vil oppmuntre klientens system for å stille seg inn mer enn én hendelse. Prøv deg fram med språk for å se hvordan det å holde deg mer spesifikt i det øyeblikket kan hindre klientens system fra å drive over til andre hendelser eller problemer. Ellers vil deres tilbakemelding på intensitet være basert på mer enn du tror.

Gjør et notat for fremtidige økter når du avdekker en ny hendelse eller et problem ved en tilfeldighet. Problemene kan bli brutt ned i sine egne hendelser for videre fremgang med klienten.

 

 

© Gary og Tina Craig
Alle rettigheter forbeholdt